
Fietsenmakersdiploma voor jongeren in detentie
Het aantal oudere mensen in detentie neemt toe, en daarmee ook het aantal overlijdens. Justitiabelen in de laatste fase van hun leven kunnen worden opgenomen in het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg (JCvSZ) in PI Haaglanden. ‘Hier worden mensen tot het einde op een menswaardige manier begeleid, ook als ze al heel veel jaren in detentie zitten.’
Het Kompas College is niet zomaar een school: het bevindt zich binnen de muren van Rijks Justitiële Inrichting De Hartelborgt in Spijkenisse. Jeffrey Gibbs is er directeur en legt uit wat zijn school zo bijzonder maakt, met alle uitdagingen die erbij horen. Daarmee reageert hij op een recent advies van de Onderwijsraad, die vaststelt dat er voor justitiescholen veel formele en praktische belemmeringen zijn om echt goed onderwijs te geven.
Zelden zal een werkplaats er zo smetteloos en georganiseerd uitzien als de nieuwe fietsenwerkplaats van het Koraal Ginnekencollege in de Bredase Rijks Justitiële Jeugdinrchting Den Hey-Acker. De docenten zijn er trots op, de leerlingen die er hun diploma’s kunnen halen zijn er blij mee.
De passaatwind, de zon, het zout van de zee… ze hebben vrij spel op Bonaire. Daar heeft ook de gevangenis onder te lijden. ‘Zelfs roestvrijstaal is hier binnen een paar jaar aangetast’, zegt scheidend vestigingsdirecteur Wibo de Vries. Het is slechts een van de redenen waarom Justitiële Inrichting Caribisch Nederland een vreemde eend in de bijt is in het Nederlandse detentielandschap.
Binnen de strafrechtketen circuleren honderden plannen, waar talloze mensen zich dagelijks druk over maken – zowel bij de bestuursdepartementen als bij de uitvoeringsorganisaties. Iedereen weet inmiddels dat dat er simpelweg te veel zijn om goed voor te bereiden, laat staan om daadwerkelijk uit te voeren. Het is Koen Kraassenberg een doorn in het oog. Als Coördinator Uitvoeringstoetsen bij DJI doet hij een bevlogen oproep om de plannenstroom in te dammen.
Sinds 2020 is het CJIB verantwoordelijk voor het uitvoeren van strafrechtelijke beslissingen. Daarmee veranderde ook de wijze waarop gegevens over vonnissen en plaatsing van gedetineerden werden overgedragen aan DJI. Digitalisering zorgde voor een extra uitdaging. Na een stroef begin weten collega’s van beide organisaties elkaar nu goed te vinden. Geert Leijenaar (CJIB) en George Zerp (DJI) vertellen hoe dat komt.
Werken in de nacht. De collega’s die het doen, zeggen het allemaal: nachtdiensten zijn ánders. De sfeer in de inrichting, het contact met de collega’s en natuurlijk de aard van het werk. Eén ding is zeker: ook als de rest van de wereld slaapt, draait DJI gewoon door. DJIzien liep een nacht mee in PI Ter Apel.