Voor het derde jaar op rij heeft de politie een coldcasekalender uitgebracht. DJI zorgt voor de verspreiding van de kalender binnen de inrichtingen. Langlopende zaken worden via de coldcasekalender opnieuw onder de aandacht gebracht, hopend op een doorbraak.

'Na de eerste kalender verdubbelde het aantal tips', vertelt Aart Garssen, landelijk portefeuillehouder cold cases bij de Politie. 'We hebben het onderwerp hiermee echt op de kaart gezet. Dat doen we voor de nabestaanden. Tegen hen zeggen we: Als politie lossen we niet alle zaken op, maar we laten een zaak nooit los. Ook oude zaken verdienen aandacht.'

Elke week een cold case
De politie verspreidde in 2017 voor het eerst kalenders met cold cases in de PI’s. Elke kalender bevat 52 cold cases, voor elke week één. Ook de nieuwe coldcasekalender bevalt een breed palet aan politiezaken, van onopgeloste moorden en doodslagen tot vermissingszaken en onbekende doden.

Herstelgericht werken staat al jaren hoog op de agenda bij DJI en de coldcasekalender sluit daar goed bij aan. De kalender wordt onder meer verspreid in gevangenissen en bij de reclassering, omdat uit onderzoek en ervaring blijkt dat onder (ex)gedetineerden relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten. Andere belangstellenden kunnen de kalender online bekijken en downloaden via de themapagina over cold cases op de website van de politie.

Pilot tbs-instelling
In 2018 zijn de politie en DJI een pilot gestart in twee tbs-instellingen om te toetsen of de invoering van de coldcasekalender ook in tbs-klinieken verantwoord is. Op basis van de uitkomsten van de pilot wordt in het eerste kwartaal van 2019 besloten of de kalender in alle tbs-instellingen wordt verspreid.

Soms leidt die aandacht tot nieuwe tips. Zo ontving de politie in 2018 in totaal 302 tips over zaken van de coldcasekalender. Veertig daarvan bleken bruikbaar. In dertien oude zaken is het politieonderzoek heropend of onderzoekt een coldcaseteam de mogelijkheden daartoe.