
Een tweede kans dankzij Stichting Goal
Een ‘one size fits all’ benadering voor jongeren in detentie werkt onvoldoende om recidive te voorkomen. Daarom is het programma Vrijheidsbeneming op Maat (VOM) ontwikkeld.
Het is een jeugdinrichting, maar anders dan we tot nu toe kennen. In een Kleinschalige Voorziening Justitiële Jeugd (KVJJ) gaan jongeren overdag buiten naar school of werk. ’s Nachts gaat hun kamerdeur op slot.
Veel jongeren in detentie kennen niet de basisbeginselen van ergens werken. Baantjes mislukken daardoor vaak en de keuze voor een verdere criminele loopbaan is dan sneller gemaakt. Het programma VOM wil de overgang van binnen naar buiten verkleinen. Bijvoorbeeld door ze eerder werkervaring op te laten doen.
Dat de meeste mensen onze justitiële inrichtingen liever niet bezoeken, betekent niet dat het niet zoveel uitmaakt hoe zo’n gebouw eruitziet. ‘Een goed gebouw draagt bij aan een gesmeerd bedrijfsproces’, zegt architect Erik Fokkema.
En toen kwam het plan voor een extra beveiligde inrichting en hoog beveiligde zittingslocatie op tafel. De knop moest even om in Vlissingen en in Zeeland, aldus burgemeester Bas van den Tillaar.
Drie mannen hebben elkaar gevonden in één missie: mensen een tweede kans geven via een baan en met sport als uitgangspunt. Hun activiteiten breiden zich steeds verder uit, en hun enthousiasme ook.
Sinds de desastreuze brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost, in 2005, waarbij elf doden en meerdere gewonden vielen, is er veel verbeterd in de samenwerking tussen DJI en de brandweer.
Met een bezoek aan PI Nieuwersluis gaf minister Sander Dekker op 30 juni het startsein voor de inwerkingtreding van de Wet straffen en beschermen. Een belangrijk moment, ook voor DJI’ers. Divisiedirecteur Gevangeniswezen Monique Schippers: ‘Er verandert best iets in de manier waarop wij in het gevangeniswezen ons werk doen.’