Tekst Nienke Ledegang
Foto WPFG/eigen collectie

Deze zomer komen de World Police and Fire Games naar Nederland. Van 22 juli tot en met 31 juli vinden deze ‘Olympische Spelen’ voor personeel van brandweer, politie, douane én DJI plaats in en rond Rotterdam. Deelnemers kunnen kiezen uit maar liefst 63 sporten. De voorbereidingen zijn in volle gang.

Gerard Bakx is een oude bekende van DJI. Hij werkte 38 jaar in het gevangeniswezen, waar hij begon als cipier en in zijn loopbaan onder andere vestigingsdirecteur van de PI Rotterdam was. Nu is de groot sportliefhebber vice-voorzitter van de Stichting WPFG Rotterdam. Vanaf het begin is hij betrokken bij de organisatie van de WPFG in Nederland, die een roerige aanloop kent. ‘Ik overdrijf niet als ik zeg dat we al jaren bezig zijn met de voorbereiding’, lacht Gerard. ‘In 2013 hebben we een bid uitgebracht bij de wereldfederatie van de WPFG in San Diego. Wij wilden in 2019 de spelen wel naar Rotterdam halen. Helaas verloren we in de finale van Chengdu in China. Voor de volgende WPFG, die in 2021 gehouden zouden worden, deden we opnieuw mee. Toen sleepten we de spelen wél binnen. Helaas gooide vorig jaar corona roet in het eten. Maar nu gaat het feest dan eindelijk tóch los.’

Zilveren medailles

En een feest wordt het, verzekert Gerard. ‘Als je eenmaal een keer hebt meegedaan, dan ben je 100% zeker verslaafd.’ En hij kan het weten. ‘Bij de WPFG in 2019 in China heb ik besloten niet als VIP van de organisatie, maar als deelnemer aanwezig te zijn. Ik heb meegedaan aan drie onderdelen: de halve marathon, 10 km cross country en 10 km op de baan. Daar heb ik drie zilveren medailles aan overgehouden. Ik vond het een fantastische ervaring. Het mooie is: het is geen topsport-, maar een breedtesportevenement. Iedereen mag meedoen en het motto is écht: meedoen is belangrijker dan winnen.’

Gerard Bakx
Gerard Bakx tijdens de vorige editie van de WPFG, waar hij drie zilveren medailles haalde.

Vrijwilligers gezocht

Niet alleen voor sportievelingen, ook voor zo’n 700 vrijwilligers is het mogelijk om bij te dragen aan de WPFG. ‘Ik roep iedereen op om zich op te geven. Het is een unieke kans om nauw betrokken te zijn bij een heel groot internationaal evenement. En we hebben op al onze locaties vrijwilligers nodig, van De Kuip tot Ahoy en van de ijsbaan in Den Haag tot de schietbaan in Harskamp. Als je maar de handen uit de mouwen kunt steken.

Hulpverleners centraal

Wat het evenement voor Gerard zo mooi maakt? ‘De sfeer, al die culturen, er waren mensen uit 70 landen. Het is sportief en gezellig, en je houdt er nuttige contacten over de hele wereld aan over. Daarnaast vind ik de gedachte achter de spelen heel mooi: tien dagen lang staan onze hulpverleners centraal. We tonen ons respect aan de mensen die elke dag gevaarlijk werk voor de maatschappij doen.’