Tekst Nienke Ledegang
Foto Publiciteitsfoto

In de vierdelige documentairereeks Tygo in de Jeugdcriminaliteit bezoekt Tygo Gernandt in de aflevering van donderdag 8 april de kleinschalige voorziening in Amsterdam én RJJI De Hartelborgt.

In De Hartelborgt interviewt hij een van de jongens, maar komt ook Corinne Peeters aan het woord. Corinne is inmiddels pedagogisch directeur van de drie RJJI-locaties, maar eerder nog directeur van RJJI De Hartelborgt. Zij vertelt over de bijzondere documentaire, opgenomen midden in coronatijd.

‘Wij staan er als DJI, zeker in de jeugdinrichtingen, behoorlijk voor open om aan de buitenwereld laten zien hoe het er in de jeugdinrichting aan toegaat. Als er dingen misgaan wordt het vaak breed uitgemeten in de pers. Maar al het goede dat we dagelijks doen, krijgt bijna geen aandacht. Dat frustreert mij weleens. Dan nodig je de regionale pers uit voor een diploma-uitreiking en dan komen ze niet. Maar bij een relletje staan ze vooraan. Toen Tygo zich meldde, zagen we dat meteen als een mooie kans. Tygo was als documentairemaker vooral op zoek naar de sociale kant en niet naar de sensatie. Als pedagogisch directeur was ik degene die Tygo mocht rondleiden. Dat had natuurlijk nog wel wat voeten in aarde, want hij kwam midden in coronatijd.’

Interessant

Wat opviel was dat Tygo veel belangstelling had voor de jongens en hun verhaal. Andersom vinden de jongens Tygo ook heel interessant. In de documentaire zie je hoe alle jongens even een kijkje komen nemen als hij binnenkomt. Corinne: ‘Hij springt daar vervolgens heel leuk op in. Met één jongen heeft hij een uitgebreider gesprek. Die durfde het wel aan om iets te zeggen voor de camera.’

Corinne
Uit de documentaire: Corinne Peeters laat Tygo de RJJI zien.

’De jongen die je in de documentaire ziet, vertelt een heel eerlijk verhaal. Als Tygo hem vraagt of hij denkt dat jeugddetentie hem helpt, zegt hij dat hij denkt van niet. Omdat hij van dichtbij heeft gezien dat de jongens elkaar ‘aansteken’ en plannen maken voor als ze weer buiten zijn. Ik probeer daar natuurlijk wel mijn verhaal tegenover te stellen. Ik heb niet de illusie dat ik die jongens kan genezen, maar we horen – soms jaren later – echt wel terug dat hun tijd in de inrichting de jongens veel heeft geleerd. Als je er middenin zit zie je dat niet, of wil je dat niet zien.’

Misverstand

Corinne denkt dat de documentaire een goed beeld geeft van hoe het eraan toegaat in de RJJI. ‘Wat mij opviel was dat Tygo zo verbaasd was over het feit dat er in de jeugdinrichting zoveel gebeurt. Dat misverstand bestaat bij zoveel mensen. Hoeveel we ook vertellen over ons werk op open dagen of tijdens werkbezoeken, er bestaat een hardnekkig beeld dat die jongens hier op water en brood leven.’

Voor Corinne was het bezoek van Tygo dus een uitgelezen kans om dat misverstand uit de wereld te helpen. ‘Ik ben blij dat we hebben kunnen laten zien wat we hier nou écht doen. Het werken met deze jongens, zowel in het onderwijs als in de behandeling, vraagt elke dag heel veel inzet van onze mensen. Op school zitten jongens die niveaus hebben die lopen van basisschool tot hbo of universitair niveau. Bovendien zitten bij ons alle soorten jongeren bij elkaar. Je hebt niet, zoals in het gevangeniswezen, een verschil tussen HvB, gevangenissetting en tbs-kliniek. Een flinke kluif om die diversiteit aan jongens de juiste behandeling te geven.’

Nieuwe collega’s

De documentaire helpt wellicht ook om nieuwe mensen te werven, hoopt Corinne. ‘We zoeken altijd nieuwe collega’s. Voor buitenstaanders is het goed om een goede indruk te krijgen van ons werk. Als ik op een verjaardag zit en over mijn werk vertel, hoor ik mensen soms negatief oordelen over jeugddetentie en de jongeren die bij ons zitten. Terwijl ik vind dat we fantastisch werk doen.’

Tygo in de jeugdcriminaliteit, donderdag 21.00 uur bij de EO op NPO3.